Затвор и конфискация на автомобила за  2 бири
Затвор и конфискация на автомобила за 2 бири / netinfo

Апелативна прокуратура Пловдив изпарти на Министъра на вътрешните работи предложение за промени в Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс, в частта му за престъпленията против транспорта.

Пловдивските магистрати считат, че обществената значимост, след зачестилите тежки катастрофи по пътищата, изисква законодателят да изключи възможността задържаните с над 1,5 промила алкохол в кръвта шофъори, да бъдат лишавани от наказателна отговорност. Такава възможност дава чл. 78а от Наказателния кодекс и предвидената в този текст административна санкция не съответства на обществената им опасност – смятат магистратите.

Прокурорите настояват личните автомобили на извършителите на престъпление по чл. 343б от НК, да бъдат отнемани в полза на държавата, както и да се въведе санкция и за лицата, които предоставят собствените си автомобили на водачи в нетрезво състояние. За същото престъпление законът предвижда до 2 години лишаване от свобода и глоба до 300лв.

Анализите показват, че значителна част от катастрофите се предизвикват от неправоспособни водачи. Апелативна прокуратура Пловдив предлага наказателна отговорност да се носи и от всеки, който шофира, без свидетелство за правоуправление, независимо дали преди това е бил санкциониран по административен ред или не.

Преди ден в Пловдив бе задържан шофъор с 4,36 промила алкохол в кръвта.