/ netinfo
пожар Шишманци
93843
пожар Шишманци
  • пожар Шишманци
Да бъде прекратена дейността на цеха за пластмасови отпадъци на територията на Екозавода за битови отпадъци, в който възникна пожарът, продължаващ вече седмица. До това решение се стигна след открито събрание на жителите на  Шишманци и околните села Белозем и Болярино. 

Общинската администрация е сигнализирала парламентарната комисия по околна среда и МОСВ. "Ако трябва, ще алармираме и премиерът Бойко Борисов и ще сезираме Европейската комисия", заяви кметът на Община Раковски Павел Гуджеров. Той настоя да бъде наложена санкция от компетентните органи на фирма "Мишовски" - наемател на цеха за пластмасови отпадъци, в който избухна пожара, както и за комплексна проверка от всички институции, които имат отношение към дейността на цеха, които да излязат със заключение и конкретни мерки, за да не се допуска рецидив.
 
Открито събрание на жителите на с. Шишманци и околните села Белозем и Болярино.
netinfo


Жителите на Шишманци недоволстват срещу редовното обгазяване на населеното място. Това е шестият пожар от отварянето на Екозавода. Хората заявиха, че търпението им се е изчерпало, защото през годините получават само оправдания и обещания от институциите, но нищо не се случва. Те са категорични, че миризмата е непоносима и много от тях имат сериозни здравословни проблеми, тъй като замърсеният въздух е бич за астматиците.

Открито събрание на жителите на с. Шишманци и околните села Белозем и Болярино.
netinfo

Не вярват и на резултатите за качеството на въздуха от Мобилната лаборатория на Екоинспекцията и смятат, че те са манипулирани. Директорът на РИОСВ - Пловдив Стефан Шилев  увери присъстващите, че измерените 26 показатели на атмосферният въздух  гравитират около нормата, но подчерта, че са извършвани груби нарушения в склада за пластмасови отпадъци.
 
"След като влязат в сила актовете, които ще наложим, ще бъде отнето разрешителното и складът ще бъде затворен",  заяви шефът на Екоинспекцията в Пловдив. Ако тези обещания не бъдат спазени, хората от Шишманци и жителите на съседните села ще предприемат ефективни протестни действия и затваряне на АМ "Тракия".
 
Частичното бедствено положение остава в сила.

Междувременно, стана ясно, че РИОСВ – Пловдив ще състави два акта за установяване на административно нарушение на фирмата, стопанисваща цеха– за неводене на отчетност и за липса на уведомление за авария по чл. 20, ал. 3 от Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети.
 
Наказателните постановления ще са до 6000  лв. всяко. След влизане в сила на наказанията, регистрационният документ на фирмата за извършване на дейности за временно съхранение на рециклируеми отпадъци ще бъде отнето в съответствие със Закона за управление на отпадъците.