Започват празниците на Стария град
Започват празниците на Стария град / netinfo
Започват празниците на Стария град
98836
Започват празниците на Стария град
  • Започват празниците на Стария град

Едни от най-възхитителните обекти в Стария град - Данчова къща, Къща „Клианти“, Балабанова къща, Къща „Недкович“, Къща „Хиндлиян“, Културен център „Бялата къща“, Галерия „Златю Бояджиев“, Античен театър, Малка базилика и много други ще отворят още по-широко вратите си за изкуство, за пловдивчани и за гостите на града по време на Празниците на Стария град, които тази година са от 17 до 23 септември под мотото "По трихълмието на времето". В програмата са включени много и разнообразни събития, на различни места, а събитийният маратон ще е за хора от всички възрасти и интереси.

Есенният панаир на занаятите, традиционна част от Празниците, започва на 21 септември и продължава до 23 септември. В него ще участват 50 майстори, които ще представят 20 занаята на шатри, разположени по ул. „Съборна”. В рамките на панаира ще се проведе пленер "Кукли", в който 10 майстори от цялата страна ще премерят уменията си в изработката на кукли от различни материали, които ще бъдат дарени на деца със специфични заболявания, лекуващи се в детското отделение на УМБАЛ „Св. Георги”.

Във второто издание на „Вкусът на Пловдив“ активно се включват пловдивски ресторанти. Фестът ще се проведе в петък, събота и неделя от 10 до 23 часа. Отвън на шатрите, ресторантьори ще демонстрират своите умения пред публиката. Ще има кулинарни викторини, забавни игри, награди, лакомства за децата, кулинарни изкушения за родителите, напитки и всичко необходимо за доброто настроение на гостите на Стария град.

В  Празниците на Стария град ще има парад на ретро автомобили, интересна кино програма с прожекции на независимо българско кино, много и разнообразни концерти, изложби и работилници, весели занимания за деца, батут, катерене на стена и много други.

Соул Сити – Капана Фест също са подготвили  изключително силна програма на специалната сцена на Небет тепе. Музиката е подбрана така, че да отговаря на духа на това свещено за Пловдив място. В зоната над тунела, където сега има пейки и е надписът Пловдив, ще са кино прожекциите.

Площадът до галерия "Златю Бояджиев" и дворът на къща "Бирдас" се отварят за младоженците и техните гости в най-щастливия обред. Двойките ще получат безплатно ползване на избран от тях обект, стопанисван от ОИ „Старинен Пловдив” за заснемане на сватбена фотосесия.

Цар Фердинанд ще пристигне от Търново в Пловдив, за да оповести Независимостта на България и отхвърлянето на заробващия Берлински договор, на 22 септември от 14 часа в пространството пред църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Стария град. Възстановката на историческите събития от 1908 г. е дело на комитет „Родолюбие“ и ще се случи също в рамките на мащабната програма за празниците на Стария град.

Официалното откриване е тази вечер от 20.30 часа на  Античния театър с концерт на Орлин Горанов и Кристина Димитрова.