Започват масови проверки за хормони в пилешкото
Започват масови проверки за хормони в пилешкото / dariknews.bg/ архив
Греков за пилешкото месо
70787
Греков за пилешкото месо
  • Греков за пилешкото месо

Пълна проверка за хормони в пилешкото месо започва в цялата страна. Това съобщи пред журналисти в Пловдив, министърът на земеделието и храните, проф. Димитър Греков.

„Смятам, че няма основания за притеснение сред българското общество, но конкретни резултати ще има след проверката, която разпореждам още днес”, каза земеделският министър.

Той уточни, че досега в български ферми не е засечено инжектиране на хормони за бърз растеж на пилетата, но при установени нарушения, ще бъдат налагани финансови санкции, може да се стигне и до закриването на птицеферми.

Масовите проверки ще се извършват от Агенцията по безопасност на храните във всички звена по хранителната верига-от производителите до търговските обекти.

Греков допълни, че няма основание и за поскъпване на българските яйца преди Великден. Според него цените трябва да останат без промяна и ако има повишение , то ще бъде спекулативно.

Има ръст в производството на яйца между 10 и 12 %, зави земеделският министър. Той е категоричен , че българските яйца ще бъдат по евтини от вносните.

Проф. Димитър Греков откри Международното селскотопанско изложение „Агра 2014“- в Пловдивския панаир и  отбеляза по време на официалната цермония, че за земеделие в новия програмен период са предвидени 15 млн. евро.

В изложбата участват компании от 22 държави, които  представят  69 иновации в различните направления на селското стопанство.