/ ThinckStock/Getty Images
Онлайн платформата обаче е в техническа профилактика до 11:00 часа
От днес родителите на децата, родени през 2011 година, които подлежат на задължителен прием в първи клас за учебната 2018/2019 година, ще могат да подават своите заявления, съобщиха от общинската администрация.

На адрес priem.plovdiv.bg те ще могат да се регистрират онлайн и да подадат заявления за участие в първото класиране на своите деца. Моментът на подаване на заявлението няма да има никаква тежест при класиранията. Важно е да бъде спазен само крайният срок. За първото класиране, което е на 5 юни 2018 година, родителите следва да подадат заявления чрез електронната система до 3 юни 2018 г. Ако нямат достъп до интернет и се затрудняват с въвеждането на заявление, могат да подадат на хартиен носител по образец своите заявления за кандидатстване в срок до 31 май в училището, което им е първо желание. Двата варианта са равностойни, но при подаването на заявления по интернет ще имат достъп до повече информация (в това число и до резултатите от класиранията) и възможността за промяна в желанията ще е по-лесна. Много важно изискване е подаването само на едно заявление (по интернет или на хартиен носител). Системата няма да позволи въвеждане на второ заявление за едно дете.
 
При подаване на заявление онлайн от родителите е много важно за участие в класирането заявлението да е със статус „подадено“, а не „чернова“. Предвидени са автоматични проверки на адресните регистрации на децата и родителите следва внимателно да следят всички съобщения в електронната система. При класиране на дете с подадени неверни данни, то няма да бъде записано и ще участва в следващо класиране за останали свободни места.

Междувременно стана ясно, че Системата за електронно централизирано класиране за прием на ученици в ПЪРВИ КЛАС на общинските училища в Пловдив е в техническа профилактика и временно няма да е достъпен за ползване от онлайн потребителите. Оттам съобщават, че нормалното функциониране на платформата ще бъде възстановено след 11:00 часа днес.

техническа профилактика
netinfo

При кампанията по приема през 2017 година в над 75% от училищата са приети всички кандидатстващи деца, независимо от точките, които са събрали. Още на първо класиране по първо желание през миналата година бяха приети 94% от всички деца, участвали в класирането. Тези данни показват, че наличните свободни места и желанията на родителите съвпадат в много голяма степен и не зависят от конкретния сбор на натрупаните точки. Системата позволява за всяко дете родителят да може да избере до 5 желани училища, независимо от адресната му регистрация.
 
Въпреки че за голям брой от училищата събраните точки няма да имат съществено значение, то в системата е предвидена функционалност, чрез която родителите ще могат да съпоставят броя свободни места и съответния брой чакащи за тях, разпределени по сбора от събраните точки в заявленията за кандидатстване. Статистическите данни ще се променят в реално време според подадените заявления и ще се визуализират в панела със свободни места в менюто „чакащи класиране“.
 
Повече информация за правилата и критериите за прием родителите могат да намерят на интернет страницата на електронната система.

За втора година приемът на ученици в първи клас в общинските училища на град Пловдив ще се осъществи чрез система за електронно централизирано класиране и записване. Разработената и внедрена от Община Пловдив електронна система през 2017 година вече е актуализирана и адаптирана с променените от Министерството на образованието и науката общи правила за цялата страна.