нов паркинг строят в Пловдив
нов паркинг строят в Пловдив / Дарик

Стартира изграждането на голям паркинг за 160 автомобила в междублоковото пространство на бул. „6-ти септември“ и улица „Ламартин“ в пловдивския район "Централен". Ще бъдат възстановени и две улици, които никога не са имали трайна настилка, а именно - „Неофит Бозвели“ и „Тополница“, съобщи кметът Иван Тотев, който заедно с кмета на района Георги Стаменов направи символична първа копка на обекта.

Площта, която ще се ремонтира, е над 7 декара. Предвидено е изграждане на отводнителна система, тротоарни настилки, озеленяване, ново осветление. Срокът за изпълнение е два месеца. Ако гражданите желаят, могат да си наемат конкретно паркомясто, в противен случай, ще паркират там, където е свободно, обясни Тотев.

Един от най-големите проекти на Община Пловдив е обновлението на няколко градски зони в Централна градска част по оперативна програма „Региони в растеж“ между булевардите „Марица“ – Юг и „Княгиня Мария Луиза", допълни кметът на града. Много от улиците, тротоарите и междублоковите пространства вече са обновени. В цялост проектът не може да обхване на 100% всички улици, поясни той.

"След премахването на всички гаражи в район „Централен“, останаха пространства, които имат нужда от облагородяване. Затова през тази година започнахме поетапно работа за определени зони, които не попадат в проекта, а трябва да бъдат ремонтирани и да придобият съответно добър вид и да са приятни за живеене. За целта бяха заделени средства в размер на 550 000 лева", подчерта градоначалникът.

От думите му стана ясно още, че двете сгради на средно училище „Любен Каравелов“ и ДГ „Снежанка“ също се ремонтират със средства на оперативната програма, а Община Пловдив допълнително ще задели 80 000 лева за закупуване на ново обзавеждане.