/ БТА
С официална церемония по символична първа копка на кръстовището на бул. “Коматевско шосе“ и ул. “Модър“ в Пловдив започна изграждането на Южен колектор на града.
На нея присъстваха управителят на ВиК Огнян Кулишев, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, изпълнителният директор на „Български ВиК Холдинг“ Ирена Георгиева и заместник-кметовете на града Пламен Райчев и Тодор Чонов.

БТА

Събитието даде началото на най-големия проект за града „Доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи в обособена територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД, Пловдив, България”, който трябва да приключи през март 2024 година. 

Центърът на Пловдив вече е културна ценност от национално значение

"Основната цел на този мащабен проект е да се повиши ефективността на добиването, ползването и отвеждането на водите, намаляване на загубите и подобряване качеството на питейната вода", каза в приветствието си Огнян Кулишев.

Той подчерта, че проектът като цяло обхваща агломерациите Пловдив, Асеновград, Карлово, Първомай, Стамболийски и Хисаря и включва подмяна на старите и амортизирани довеждащи водопроводи, както и реконструкция на водопроводната и канализационната разпределителна мрежа.  

Не беше лека задача този проект да стане факт, няма да бъде лесна задача и да се изпълни, каза Захари Христов. Заместник-министърът очаква от гражданите да проявят търпение по време на строителството, защото, по думите му това е цел, която се гони от доста време и най-големият проект, който управлява ВиК-Пловдив. Христов добави, че регионалното министерство ще бъде в помощ и ще съдейства по всички линии за изпълнението на проекта. 

Проектът, по който се започва работа е изключително важен, най-малкото затова, че ще имаме една модерна система за водоснабдяване и канализация, вследствие на което ще бъдат намалени загубите, подчерта в приветствието си областният управител.

БТА

Служебното правителство отпусна със свое постановление 406 милиона лева на общините в България за доизграждане на пътна инфраструктура, улична мрежа и ВиК системи, 42 милиона лева от тях са за Пловдивска област, от които 12 милиона лева са за ВиК, каза още Ангел Стоев. 

Проектът е финансиран чрез Оперативната програма „Околна среда“ 2014-2020 и е на обща стойност 134 720 653 лева, от които почти 81 милиона е европейското съфинансиране от Кохезионния фонд, малко над 14 милиона е националното съфинансиране и 17 милиона лева е собствения принос на „Водоснабдяване и канализация”.

Събитието бе съпътствано от импровизирани протести на жители на пловдивските квартали "Коматево", "Кючук Париж" и "Христо Смирненски". Гражданите на "Коматево" протестираха срещу проблемите с водоподаването в квартала.

Останалите протести бяха за разширение на Коматевско шосе и по-бързата реализация на проекта „Модър-Царевец“, свързващ район "Южен" с квартал "Христо Смирненски".
БТА