ЕВН отчитане
ЕВН отчитане / снимка: Кирил Кирилов
ЕВН отчитане
96140
ЕВН отчитане
  • ЕВН отчитане
Всички електромери в общините Пловдив, Асеновград, Карлово, Хисаря, Раковски, Съединение, Стамболийски и Калояново вече са с дистанционно отчитане, съобщиха от ЕВН. Оттам допълниха, че с това нововъведение се увеличава разкриваемостта на манипулации след получаване на сигнал от изградената система. Въпреки това през 2017 г. стойността на откраднатата енергия на територията на област Пловдив е близо 400 хил. лв. Откраднатите проводници и 22-те кражби от трафопостове възлизат на над 51 хил. лв.

На територията на цялото дружество кражбите на ток и консумативи за миналата година са за над 1.5 млн. лв.
 
Компютъризираната технология дава всички възможни предимства пред досегашната, тъй като не се налага достъп до домовете на абонатите и посещения от инкасатори, обясниха експерти от дружеството.
 
Дистанционното отчитане носи и по-нисък технологичен разход. Ако абонатите не са си платили сметката навреме, от ЕВН също така могат дистанционно да им изключат захранването, а впоследствие – и да го възстановят, уточни шефът на отдел „Комуникации“ Петър Костадинов.
 
От дружеството сериозно залагат и на изграждането на подземни електропроводи. Инвестицията в това отношение за изминалата година е над 3 млн. лв. Тази мярка намалява аварийността и избягва дългите процедури за получаване на разрешителни за строеж, казаха още от ЕВН.
 
Чуйте и от приложеното аудио.