/ netinfo
Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу общинския съветник от Септември Лазар Влайков. Той е обвинен, че е държал пистолет „Глок 21“ и 45 патрона за него, без да е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в Закона за оръжията и боеприпасите.

Лазар Влайков се изправя пред Темида за смъртта на ресторантьора във Виноградец

В резултат на това е прострелян смъртоносно човек - 47-годишният ресторантьор от село Виноградец Наско Тонкев, като деецът не е искал и не е допускал това, съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив.


Дъщерята на убития във Виноградец написа писмо до главния прокурор (ВИДЕО)

Влайков е имал разрешение за оръжие, издадено от Районното управление на МВР в град Септември на 24 ноември 2015 година и валидно до 23 ноември 2020 година. На 17 юли 2017-та е подал заявление за разрешение за придобиване на късо нарезно оръжие, като е представил декларация, че ще го съхранява в метална каса на постоянния си адрес. След проверка документът му е издаден. Купеният по-късно пистолет „Глок 21“ и 50 патрона за него, бил регистриран и описан в контролен талон.


Лазар Влайков излиза под гаранция от 8000 лева

На 31 август 2017 година семейството на Влайков било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче, син на негов приятел. Гостите се събрали в заведение в село Виноградец. Обвиняемият отишъл в ресторанта с пистолета си.

В разгара на празненството други гости стреляли с газово оръжие. Тогава Влайков решил да се похвали с новия си пистолет. Заредил го и стрелял във въздуха, после започнал да го показва на други гости, които също стреляли с него. Повикал Наско Тонкев, за да му покаже оръжието. Ресторантьорът също произвел няколко изстрела във въздуха.


В същото време 6-годишният рожденик също проявил интерес към пистолета. Неизвестно как, той се озовал в ръцете на момчето, което произвело изстрел.

Обвиненият за убийството във Виноградец остава под домашен арест

Куршумът попаднал в горната лява мишница на Тонкев, който станал от пейката, паднал по гръб и починал. Според извършената съдебно-медицинска експертизатапричината за смъртта са вътрешни кръвоизливи, засягащи аортата, като по време на огнестрелното нараняване е бил обърнат с лявата си част на тялото към дулото на огнестрелното оръжие.


Повдигнаха обвинение за убийството във Виноградец, Влайков за 72 часа в ареста

По делото са били разпитани свидетели, извършен следствен експеримент, изготвени множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно-медицинска и др., от които се доказва, че изстрелът е бил възпроизведен от малолетното дете. Към настоящия момент обвиняемият Лазар В. е с мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 8 000 лева.


Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен Лазар В., е лишаване от свобода от три до десет години.