/ Община Септември
Заседанието за мярката за неотклонение на Лазар Влайков от 9 ноември спаси поста му в Общинския съвет на град Септември. Влайков спечели делото срещу решението на Общинската избирателна комисия на първа инстанция в Административния съд в Пазарджик. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
 
Повдигнаха обвинение за убийството във Виноградец

Също на 9 ноември от 13.30 ч. беше третата сесия, на която той не се яви, но присъствието му в 14.03 ч. в съдебната зала на Окръжния съд в Пазарджик бе признато за уважителна причина, както и това, че той предварително е подал писмено уведомление за това отсъствие, се казва в решението на съдия Георги Видев.
 
Приема се също така, че за заседанията от 29 септември и 25 октомври Влайков не е бил надлежно уведомен. Следователно не е установено отсъствието му от три поредни заседания, което беше основание за отстраняването му.
 
Случаят "Виноградец" се заплита: Детето държало пистолета, не е доказано, че е стреляло

Решението на Общинската избирателна комисия от 23 ноември тази година за отнемане правомощията на Влаков като съветник е отменено, като комисията е осъдена да плати и разноските по делото - 700 лева.
 
Влайков пропусна трите сесии, тъй като по време на първите две беше с мярка под домашен арест, а третата съвпадна с преразглеждането на мярката му и промяната й в парична гаранция от 8000 лева.
 
Лазар Влайков излиза под гаранция от 8000 лева

Съветникът е заподозрян за убийството на ресторантьора Наско Тонкев в нощта срещу 1 септември. Тонкев бе прострелян смъртоносно с личното оръжие на Влайков. Беше арестуван на 12 септември. Междувременно ГЕРБ го изключи от редиците си, а той подаде оставка като председател на Общинския съвет, но не и от мястото си като съветник.
 
Заклеват нов съветник в Септември, преди Влайков да е отстранен

Колегите му дори леко прибързаха с предложението следващият от листата на партията - Йордан Кръстев, да положи клетва и да встъпи в длъжност на последното заседание на градския парламент от 20 декември, още преди по казуса да се е произнесъл съдът. Това така и не се случи.
 
Опитите Влайков да бъде принудително премахнат очевидно засега не дават резултат.