Лазар Влайков
Лазар Влайков / Община Септември
Нов сигнал са внесли общински съветници от ГЕРБ срещу бившия председател на градския парламент в Септември Лазар Влайков. Повод за това става писмото, с което той обжалва отстраняването си от длъжност като съветник. То е с клеймо от пощата в село Тополи дол, а датата е 29 ноември, ден преди изтичането на срока за оспорване на решението за отнемане на правомощията на Влайков.

Сигналът е подаден до Общинската избирателна комисия (ОИК) и до директора на Областната дирекция на МВР Йордан Рогачев. В текста, подписан от 7 представители на партията, се иска проверка по случая. Жалбоподателите подозират, че Влайков е пропуснал срока за обжалване, затова не е пуснал пратката от родното си село Виноградец, нито от Септември или Пазарджик, а малкото село, където е пусната с подправена по-ранна дата.

Съветникът беше отстранен на 23 ноември с решение на ОИК. Извънредното заседание бе предизвикано от новия председател на сити парламента Кирил Тодорин, а основанието бе отсъствието на Лазар Влайков от три поредни сесии – на 29 септември, 25 октомври и 9 ноември. В този период той беше с постоянна мярка „задържане под стража“, която впоследствие бе променена в парична гаранция от 8 000 лева. Комисията се мотивира, че е можел да поиска позволение от прокуратурата да се явява на заседания, но не го е направил и сам се е поставил в невъзможност да изпълнява задълженията си.

След внесената от адвокатите му жалба в Административния съд в Пазарджик тече дело по казуса законно ли е отнемането на правомощията му. До момента са проведени 4 заседания. На последното защитникът на Влайков Иво Лулчев е поискал да се вземат показания от двама допълнителни свидетели. Единият е служителят, връчвал поканите за заседания на Общинския съвет и материалите от дневния ред. Вторият - съпругата на съветника, от която се очаква да потвърди твърденията му, че не е получавал поканите включително чрез нея.

Следващото заседание предстои на 20 декември от 14,00 часа. За същия ден е насрочена и сесия на Общинския съвет. Като извънредна точка в дневния ред бе предвидено полагане на клетва от Йордан Кръстев, следващият в листата на ГЕРБ, който трябваше да заеме мястото на Влайков. До момента не е ясно дали това ще се случи.

Лазар Влайков е заподозрян за убийството на ресторантьора Наско Тонкев от Виноградец, който бе прострелян смъртоносно със законно притежавания пистолет на съветника на 31 август тази година. Първоначално властите твърдяха, че изстрелът е произведен от 6-годишния племенник на съветника, който бе освободен само 24 часа след задържането си без повдигнато обвинение.

Последва скандал, чуха се и обвинения, че местният политик, тогава все още представител на ГЕРБ, се ползва с политически и прокурорски чадър. След намесата на главния прокурор Сотир Цацаров последва ново задържане, а на 12 септември на Влайков беше наложена мярка "домашен арест". Тогава случаят беше прехвърлен към полицията и прокуратурата в Пловдив с цел осигуряване на безпристрастност.