/ netinfo
Полагане на клетва от нов общински съветник – такава извънредна точка е включена в дневния ред за предстоящата днес от 13:30 часа сесия на Общинския съвет в Септември. Председателят на градския парламент Кирил Тодорин е взел решение за включване на допълнителния пункт за заседанието, става ясно от публикувано уведомление.

обаче органът на местната власт се поставя в парадоксалната ситуация да приеме нов човек на мястото на Лазар Влайков, без решението за отстраняването му да е влязло в законна сила. То бе взето на заседание на Общинската избирателна комисия от 23 ноември. В момента Влайков обжалва пред Административния съд.

Делото не е приключило още на първа инстанция. Дори решението да бъде потвърдено, това може да се обжалва пред Върховния административен съд, а едва след като той се произнесе, правомощията се считат за окончателно отнети.

Влайков беше отстранен пак по искане на Тодорин след отсъствие от три последователни заседание на Общинския съвет заради наложената му тогава постоянна мярка „задържане под стража“. Той е обвинен за убийството на ресторантьора от Виноградец Наско Тонкев, който беше прострелян с личното оръжие на Влайков. След разразилия се скандал той сам се оттегли от председателския пост в градския парламент, ГЕРБ го изключи от редиците си, но опита да запази мястото си като съветник.

Сходен е случаят с кмета на септемврийското село Семчиново Пламен Темелков, който пък е съден в Испания за сводничество. Докато беше в тамошни арести, хора от селото поискаха отнемане на пълномощията му и назначаване на работещ местен управник.

Въпреки че има решение за отстраняването му, то е обжалвано и още няма решение на Върховния административен съд. Когато Темелков бе пуснат с по-лека мярка, се върна на работното си място и до момента управлява селото.

На мястото на Влайков по закон се очаква да влезе следващият от листата на ГЕРБ Йордан Кръстев. Той е общински координатор на младежката организация на партията. Живее в село Симеоновец. До момента не е бил във властта.