/ netinfo
Окръжната прокуратура в Пловдив е внесла обвинителен акт в Районен съд - Пазарджик срещу бившия председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, за това, че като е държал огнестрелно оръжие "Глок 27" и 50 боеприпаса за него, не е взел необходимите мерки за сигурност и от това е последвала смъртта на 47-годишния Наско Тонкев миналато лято. Това съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. От там уточняват, че обвиняемият е имал разрешително от ноември 2015 година със срок на валидност до 2020 г.

Дъщерята на убития във Виноградец написа писмо до главния прокурор (ВИДЕО)

На 31 август 2017 г. семейството на Влайков е било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче, син на негов приятел. Гостите се събрали в заведение в село Виноградец. Като тръгвал от дома си, обвиняемият вместо да остави пистолета и боеприпасите в мястото за съхранение, ги поставил в личната си чантичка, взел ги със себе си и с тях отишъл в заведението. В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите пистолети започнали да намаляват, Влайков решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други хора, които също стреляли с оръжието.

Две бяха основните версии за убийството във Виноградец

Обвиняемият повикал при себе си Наско Тонкев, за да му покаже пистолета. Той също стрелял няколко пъти във въздуха. По същото време 6-годишното дете обикаляло около масата и проявило интерес към оръжието. Около 23,50 ч. - 23,55 ч. пистолетът се озовал по неустановен начин в ръцете на момчето и то стреляло. Куршумът попаднал в лявата мишница на Наско Тонкев.

Според извършената съдебно-медицинска експертизата жертвата е починала от вътрешни кръвоизливи, засягащи аортата.

От Апелативна прокуратура - Пловдив посочват, че по делото са разпитани свидетели, извършен е следствен експеримент, изготвени са множество експертизи, от които се доказва, че изстрелът е бил възпроизведен от малолетното дете.


Лазар Влайков излиза под гаранция от 8000 лева

Към момента обвиняемият Лазар Влайков е с мярка за неотклонение "Гаранция" от 8000 лева. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен Влайков, е лишаване от свобода от три до десет години, посочват още от прокуратурата.