Виноградец излиза на протест в защита на Димитър Тонкев
Виноградец излиза на протест в защита на Димитър Тонкев / netinfo
Минималните дози дрога били намерени у свидетели, твърдящи, че са ги купили от него
Приятели и близки на арестувания по обвинение в наркоразпространение Димитър Тонкев от Виноградец излизат днес на протест срещу несправедливото му задържане. Над 135 човека са заявили, че ще се присъединят към проявата. Тя ще бъде пред Съдебната палата в Пазарджик от 9,30 до 12,30 часа.

От самото арестуване на Тонкев на 15 септември витаят съмнения, че обвиненията срещу него са скалъпени. Напрежението се доразпали, след като състав на Окръжния съд му определи постоянна мярка „задържане под стража“. Часове преди заседанието се разбра, че му се търси отговорност за минимални количества наркотици – 2,55 г марихуана и 0,56 г амфетамин на стойност 10-20 лева. А малко по-късно стана ясно, че те дори не са намерени у него, а трима свидетели твърдят, че са ги купили от Димитър. Повод за протеста е предстоящото обжалване на мярката пред Апелативния съд в Пловдив на 26 септември от 10,00 часа.

МВР: Има достатъчно доказателства срещу сина на убития ресторантьор от Виноградец


Той е син на нелепо убития на 31 август ресторантьор Наско Тонкев, който бе прострелян в заведението си с личния пистолет „Глок“ на Лазар Влайков, вече бивш председател на Общинския съвет в Септември. Вдовицата на убития Павлина и двете й деца – Деница и Димитър, категорично оспориха пред медии разпространената официално версия, че изстрелът е произведен неволно от 6-годишно дете. Те свидетелстваха, че към момента на престъплението момчето не е било в заведението и че е стрелял лично Влайков. Както и че след това се е обадил не на 112, а на приятел прокурор, за да се отърве от отговорност.

Съдът наложи постоянна стража на Димитър Тонкев от Виноградец


Близки на младежа уверяват, че той нито продава, нито взема дрога. Подозират, че със задържането му институциите се опитват да им затворят устата и да ги елиминират като свидетели срещу Влайков.

До 15 септември Димитър не е осъждан, няма криминални регистрации, висящи дела, нито дори преписки – с кристално чисто досие е, припомнят обявилите се в негова защита. Преди задържането му са направени четири обиска, при които не е намерено нищо, което да го уличава в престъпна дейност. След всичко това най-тежката мярка за неотклонение беше повече от изненадваща.

Задържаха сина на убития във Виноградец ресторантьор за наркотици


От полицията и прокуратурата обаче опонират, че разполагат с достатъчно доказателства, но не конкретизират какви с мотива, че те ще бъдат обявени едва при започването на съдебен процес срещу младия Тонкев.