Вегетарианци се жалват, че децата им гладуват в детските градини
Вегетарианци се жалват, че децата им гладуват в детските градини / снимка: sxc.hu

Семейства вегетарианци са се оплакали в Комисията за защита от дискриминацията (КЗД), че в детските градини, децата им също вегетарианци, остават гладни. Недоволните родители искат малчуганите им да получават храна без месо в детските заведения.
До момента са получени няколко подобни сигнала, като един от тях е разгледан от петчленен състав на комисията.

Жалбоподателката, майка на момче от пазарджшкото село Црънча, се оплаква от режима на хранене на детето й в градината, в която е настанено. Според нея синът й, който е във възраст за задъжлителнно предучилищно обучение, е дискриминиран от здравословно, морално-философско и религиозно естество, тъй като в градината го хранят с месо и месни продукти, а той е вегетарианец. Майката е поискала от директора на градината, детето да бъде хранено с домашна храна, която да бъде съхранявана от персонала  в детското заведение. Мотивът й е, че тя като родител има правото и първостепенната роля да определя хранителния режим на детето й. След отказ от страна на директора, родителите са подали жалба за дискриминация.

КЗД се е произнесла в полза на директора с мотив, че внасянето на домашно приготвена храна в детското заведение може да застраши здравето и живота  на останалите деца, защото необходимият хигиенен контрол и здравните изисквания не биха могли да се осъществят ефективно. На второ място членовете на комисията са посочили, че ако всеки пожелае меню съгласно личните му убеждения, това значително би оскъпило услугата и би се отразило негативно на мярката, чийто основен предмет е обучението на децата.