Вагон-бюфет ще пътува с теснолинейката всеки ден
Вагон-бюфет ще пътува с теснолинейката всеки ден / netinfo
Вагон-бюфет ще пътува от днес всекидневно с легендарния влак „Родопи“ по линията на теснолинейката. Това се случва за пръв път от 30 години насам. Възраждането на тази традиция е по идея на Гражданско сдружение „Родопската теснолинейка“. БДЖ приема, ремонтира и преоборудва обикновен вагон в бюфет и го пуска в движение.

Денят за това е избран неслучайно. Днес предстои поредното групово пътуване с Малкото влакче по повод на двоен юбилей - 90-годишнината от откриването на участъка Велинград – Велинград-юг и 80-годишнината на трасето Велинград-юг - Якоруда.

За първи път от години насам билетите за атракционния воаяж свършиха буквално за дни и не стигнаха за всички желаещи. Поради нуждата от парно отопление във влака пътническите вагони са ограничени до 5, а местата - до 150, обяснява един от ентусиастите в сдружението - Кристиан Ваклинов. При това - само със запазени места и без правостоящи. Билетите бяха пуснати за продажба на 12 декември и още на същия ден в София се изчерпаха, след два дни вече нямаше и на другите гари.

Празникът отново ще бъде отбелязан с културна програма. Групата ще отпътува с влак „Родопи“ от гара Септември в 8.31 ч., и ще пристигне в Якоруда в 11.46 ч., където ще се отправи към читалище „Светлина - 1907 г.“ Там гостите ще бъдат посрещнати с музикални изпълнения и интересни факти от историята на теснолинейката. В 15.50 ч. влак „Родопи“ заминава обратно към Септември с връзки за София, Пазарджик, Пловдив, Димитровград и Стара Загора.