/ Дарик архив
Местата в „Синя зона“ в Пазарджик ще бъдат намалени с 535. Новият списък включва общо 1 335, съобщи кметът Тодор Попов. Това е една от няколкото важни промени, вписани в нова наредба за организация на движението. Предстои тя да бъде подложена на публично обсъждане и внесена за гласуване в Общинския съвет, вероятно – на сесията през декември.

Попов призна, че темата е особено чувствителна за гражданите, особено след като с дейността се зае частна фирма, чието престараване и на моменти дори агресия предизвика десетки скандали. Роля за напрежението обаче имат и недомислия в сега действащата наредба, затова в новата стремежът е поне повечето да бъдат отстранени.

Междублоковите пространства вече няма да са „Синя зона“. Около половината от отпадналите платени места са именно в такива паркинги. Опитът показва, че въведеното заплащане, за да се осигурят места за живущите не работи ефективно – срещу съответните есемеси външни лица продължават да оставят там колите си. Има законова възможност тези паркинги да се поверят на домоуправителите, които заедно с обитателите да решат как да ги управляват, обясни Попов.

Новост е още, че в събота и неделя няма да се таксуват и санкционират колите в „Синя зона“. Талони за паркиране ще се дават не само по постоянен, но и по настоящ адрес, като за втори автомобил в домакинството таксата от 50% пада на 20% от цената на абонамента.
Измененията ще наложат и провеждане на нов конкурс за концесионер. 

Универсално решение няма и винаги ще има недоволни, каза още Попов. Пробваме правилата, ако нещо не е наред, сме готови да ги променяме отново в търсене на приемлив компромисен вариант.