/ DarikNews.bg
Апелативният съв в Пловдив отново остави в ареста за постоянно 32-годишния Здравко Дечкин, обвинен в убийството на 56-годишната Виолета Балабанова. Убийството е било извършено преди 10 години, но за него стана ясно през май тази година, след като делото е било възобновено през 2018 г. Тогава убиецът бе задържан. 

Строителен бизнесмен изнудвал колега за 74 000 лв., заплашвал го с убийство

Здравко Дечкин е управител на билярден клуб в Пловдив. Той бе обвинен че на 30 септември 2009 година, в съучастие със сина на убитата жена - Георги Балабанов, който бил подбудител, ограбил Балабанова, като и взел дамската чанта с документи, портфейл, ключове и пари. По време на грабежа Дечкин нанесъл пет удара с нож в корема и предмишницата на заможната пловдивчанка. В резултат жената починала от нараняванията.

42-годишен охранител издъхна насред сбиване пред пловдивско заведение

Днес апелативните магистрати прецениха, че има достатъчно събрани доказателства по делото - показания на свидетели, справки от мобилни оператори за проведени разговори между обвиняемия и подбудителя малко преди и след престъплението, а също иззетата от местопроизшествието дактилоскопна следа, са осигурили достатъчно доказателства, че именно Дечкин е извършил убийството.

Според съда, липсва промяна в обстоятелствата, която да разколебава обоснованото предположение, че бизнесменът е съпричастен към извършване на престъплението, в което е обвинен.

Двойно убийство на баща и син в Пловдив

Съдебният състав прие също, че все още има опасност Здравко Дечкин да се укрие или да извърши друго престъпление при мярка, различна от задържане под стража. 

Убийство в "Столипиново" след скандал

Мотивът на престъплението бил, да бъдат взети документите на жената за наследствените имоти. Майката винаги носела тези документи в себе си. Всъщност Здравко Дечкин бил само физически убиец, а подбудител на убийството и съучастник бил синът на Виолета - 32-годишният Георги Балабанов. По-късно той починал при катастрофа с мотор в Слънчев бряг. 

Жена е в основата на убийството в Столипиново

Определението на Апелативен съд-Пловдив е окончателно.