Тодор Петков: 700 000 трябват за проектиране на водоснабдяването от Въча
Тодор Петков: 700 000 трябват за проектиране на водоснабдяването от Въча / netinfo

Общината и Общинският съвет трябва да заделят в бюджета за 2008-ма година необходимите средства за водоснабдяването на Пловдив от яз. Въча, заяви в студиото на Дарик областният управител Тодор Петков, който днес бе гост-водещ на сутрешната програма „Дарик кафе”. Той съобщи, че предпроектните проучвания от инж. Саев са приключили и за да се продължи проекта са необходими около 700000 лв. за същинските проектни дейности. Оттам нататък трябва да се търси стратегически партньор, който да осигури водоснабдяването на пловдивчани с планинска питейна вода, подчерта областният управител.

Това е мечтата на всеки кмет на Пловдив от 50 години насам и е ключов проблем за града, коментира темата кметът Славчо Атанасов в ролята си на събеседник на водещия. Той изрази увереността си, че общината и областната администрация като институции съвместно ще започнат да осъществяват този проект.

На въпрос на областния управител кога ще бъде изграден Заводът за твърди битови отпадъци Шишманци, кметът отговори, че по данни на фирмата-изпълнител екозаводът трябва да заработи до пролетта. Атанасов допълни, че той самият не е оптимист за този срок и прогнозира, че най-вероятно това ще стане до есента на 2008-ма. Кметът бе категоричен, че заводът трябва да заработи, тъй като сметището в Цалапица изчерпва капацитета си и ако строежът не бъде завършен до две години, Пловдив ще има по-сериозен проблем от софийския. Тодор Петков и Славчо Атанасов се споразумяха да се разговарят по този въпрос в дните между Коледа и Нова Година.

Информация на Тодор Петков, Областен управител на Пловдив

Чуйте повече в приложения звуков файл: