Титюков взима мандат на Славчо в новия Общински съвет
Титюков взима мандат на Славчо в новия Общински съвет / netinfo

"Кауза Пловдив” трябва да има 4-ти общински съветник в новия местен парламент. Това става ясно от решението на Административния съд в Пловдив, който обяви за недействителен изборът за последния разпределен мандат на  общинските съветници, съгласно резултатите от първия тур на местните избори. Общинската избирателна комисия се задължава да постанови ново решение, съобразно разпоредбите на Изборния Кодекс и мотивите на настоящо­то съдебно решение.

По информация на Дарик с мандат по-малко ще остане групата на Патриотичния фронт и ВМРО. Според първоначалното разпределение коалицията на Славчо Атанасов има 9 общински съветници. “Категорично ще обжалваме решението на Административния съд”. Това потвърдиха за Дарик радио от щаба на ВМРО.

До преразпределението на мандатите в новия общински съвет на Пловдив, за което имаше съмнение още в деня, в който бяха обявени, се стигна след подадената жалба от председателя на коалиция “Кауза Пловдив” - Георги Титюков. В нея се настояваше за частична отмяна на изборните резултати и преизчисление на мандатите.

Общинската избирателна комисия също ще обжалва решението на съда, потвърди пред Дарик председателят й Деница Чингарова. Тя каза, че трябва да се направи ново изчисление за преразпределние на мандатите, но последното решение ще е на Върховния административен съд.

Дали съветниците на Славчо Атанасов ще останат с един по-малко, ще стане ясно окончателно най-вероятно след около 6 месеца.

В резултат на неправилно отчетения брой недействителни бюлетини, “Кауза Пловдив” получи 3 мандата в местния парламент. По време на делата и повторното преброяване на недействителните бюлетини от конкретно посочени секционни избирателни комисии, се установи, че коалицията има право на четвърти мандат, за който, според тях,  не са достигали 102 гласа. Оказа се, че общият брой на отчетените като недействителни бюлетини, които всъщност са действителни, с отбелязан в тях вот за „Кауза Пловдив“,  е точно 124.

Това е едно справедливо решение . Радвам се, че ние доказахме своята правота и ще увеличим броя на общинските съветници на „Кауза Пловдив“ на четири“, коментира Георги Титюков.

 

Според финалното разпределение след Първи тур на изборите, съгласно решението на Общинската избирателна комисия в Пловдив от 27.10.2015г, ГЕРБ получиха 18 мандата, а Патриотичният фронт, чиято листа се водеше от Славчо Атанасов - 9, вместо двете политически сили да имат съответно - 17 и 8, на база резултатите от  действителните гласове и съгласно разпределението на остатъка по системата Хеър - Ниймайер.

БСП получи твърдо 5, а хората на Здравко Димитров и реформаторите - сигурни 6 места в новия Общински съвет. Адв. Георги Колев от ЗС "Александър Стамболийски" се радва на един мандат повече (4) в този местен парламент. Ощетени се оказаха единствено  хората на Георги Титюков от "Кауза Пловдив" и тези на Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив", които трябваше да имат съответно 4 и 7 мандата, но останаха с по един по-малко, след окончателното решение на ОИК.