/ iStock/Getty Images
В момента най-сериозно е положението в общинската болница в Карлово
Тежките случаи на болни с COVID-19 от Карлово и Първомай се транспортират до болници в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

В момента най-сериозно е положението в общинската болница в Карлово, като тежките случаи се транспортират в УМБАЛ "Свети Георги". Усложнява се ситуацията и в МБАЛ "Първомай", а пациентите в тежко състояние се поемат от УМБАЛ "Еврохоспитал" в Пловдив.

Общинската болница „Свети Пантелеймон“ в Пловдив търси доброволци за COVID отделението си

В здравните заведения в Пловдив и областта е създадена необходимата организация, за да се отговори на новата вълна на заболеваемост от коронавирус.

Още преди да се стигне до новите мерки, Медицинският щаб взе решение за увеличаване на леглата в 20-те болници в областта като терапевтичните са 1163, от които за интензивно лечение - 108. В момента свободните легла в COVID отделенията са 296, от тях 34 интензивни.

Възстановени в пълен обем и леглата, гарантирани само за Спешна помощ, които в момента са 100. Възстановен е и графикът за хоспитализации на тежките случаи, които се нуждаят от интензивно лечение. В областта от 20-те болници, които обслужват пациенти с COVID-19 десет са частни, шест - общински и четири - държавни.

Лечебните заведения на територията на областта са снабдени с необходимите предпазни облекла и лични защитни средства.
БТА