/ iStock/Getty Images
Общинската МБАЛ "Свети Пантелеймон" в Пловдив отново набира доброволци за COVID отделението си, които да помогнат в третата вълна на пандемията. Това съобщи управителят на здравното заведение д-р Константин Сапунджиев.

Той уточни, че отделението е обезпечено с необходимата техника, снабдено е с медикаменти, има кислород, но няма достатъчно медицински специалисти, най-вече медицински сестри. Д-р Сапунджиев обясни, че в МБАЛ "Свети Пантелеймон" има 50 легла за лечение на болни от коронавирус, в момента от тях са заети 38.

Персоналът обаче не е достатъчен при увеличения капацитет и затова се търсят спешно доброволци, които да са дипломирани лекари и медицински сестри, студенти по медицина от пети и шести курс, студенти от медицинските университети и колежи в страната, приключили или прекъснали семестриалното си образование, както и медицински специалисти в пенсионна възраст.

Болницата има нужда и от доброволци, които желаят да се включат в обслужването на пациентите и дейностите по дезинфекцията и хигиената на територията на лечебното заведение. Д-р Сапунджиев е категоричен, че коронакризата не трябва да пречи на функционирането на останалите отделения в болницата. Затова е създадена организация за различни коридори, които не се пресичат - за болните с COVID-19 и останалите пациенти. Спазват се всички правила за дезинфекция, а на всеки новопостъпващ в болницата се прави безплатен за него антигенен тест.
БТА