Съветниците ще прегласуват вдигането на заплатите си с 200%
Съветниците ще прегласуват вдигането на заплатите си с 200% / netinfo

Решението за вдигане на възнагражденията за участие в комисии от 80 на 180 лв месечно ще бъде преразгледано на една от следващите сесии. Това стана ясно, след като левицата днес поиска областният управител Тодор Петков да го спре като незаконосъобразно.

Ако областният не спре решението, групата на “Коалиция за Пловдив” ще го внесе за преразглеждане и ще иска заплащането на съветниците да се обвърже със свършената работа, заяви пред Дарик нейният председател Николай Радев. Той посочи, че според левите юристи за незаконосъобразността на решението е “пришиването” му към промените в структурата на район “Западен”, които са внесени със съвсем други мотиви. Промяна на възнагражденията в Общинския съвет се извършва по друг ред – с промени в Правилника за неговата работа, смята Радев.

Председателят на бюджетната комисия Александър Николов /СДС/ е готов още веднъж да внесе предложението за увеличение на хонорарите с 200%, в случай, че областният управител го спре. Припомням, че колегите му обосноваха подкрепата си за драстичното вдигане на собствените им заплати, с неразбиране на смисъла на проекто-решението. Николов е убеден, че то ще получи мнозинство и при повторно гласуване, защото ставката не е променяна вече два мандата.

Той заяви, че увеличението ще натовари до края на мандата на този Общински съвет най-много с 60000 лв бюджета на града, който тази година е 200 млн. лв. и няма да “усети” тежестта. Не е морално да си вдигаме хонорарите с 200%, когато увеличението в бюджетната сфера за последните 4 години е общо 20%, регира Николай Радев.

Ако решението е незаконосъобразно, ще го спра, останалото са емоции, коментира пред Дарик областният управител Тодор Петков с уговорката, че все още не го е получил и обсъдил с юридическия си екип.