соларни улици се изграждат на все повече места по света
соларни улици се изграждат на все повече места по света / netinfo
По много амбициозен проект започна работа Община Чепеларе, благодарение на който ще изгради соларни улици, както ще закупи и три електроавтомобила. Чепеларе е една от трите общини в България, които използваха поканата на Хоризонт 2020 да участват като водещи градове и да реализират конкретни иновативни мерки за енергийна ефективност.

Конкретно за община Чепеларе се предвижда полагане на фотоволтаичните панели по улица „Здравец“ в града, които ще са залепени върху асфалта на площ от 1800 кв. м. Плочките от силиций, произвеждащи електричеството, са покрити с предпазен слой защитна смола, така че да издържат на движението на всякакъв тип превозни средства, включително на тежкотоварни. С произведената електроенергия се предвижда да се захранват две общински сгради и сградата на училището. Освен това се предвижда да бъдат внедрени редица иновативни мерки, свързани с енергийната им ефективност.

За нуждите на Община Чепеларе ще се купят и 3 електрически автомобила – леки и лекотоварни. Те ще се използват за нуждите на общността, предлагаща социални услуги както за деца, така и за възрастни. За целта ще бъдат изградени и няколко зарядни станции за електромобили, които ще бъдат захранвани с част от произведената електроенергия от фотоволтаичния уличен участък.

И в последния, но не по важност пакет община Чепеларе ще разработи интегрирана ИКТ Платформа за управление. Целта е платформата да публикува данни, генерирани от общината, в такъв формат и под такъв лиценз, че да бъдат свободно използвани, обработвани или разпространявани от гражданите.

Общината ще разработи и редица мобилни приложения, чрез които гражданите да получат достъп до всяко ниво на управлението на администрацията. Чрез Платформата община Чепеларе поема конкретни ангажименти за насърчаване на прозрачността, в полза на гражданите, борба с корупцията и използване на новите технологии с оглед постигане на по-добро управление.

Бюджетът, заделен за общината в рамките на проекта е в размер на 5.980.491 евро.