/ netinfo

Хората се страхуват да ходят в гората за гъби, заради мечките. Това е една от причините да няма вече много габъри из горите в Родопите и съответно количеството на предаваната диворастяща гъба да намалява. В това е категорична Захаринка Билянова, собственик на пункт за изкупуване на гъби в Смолян.

Само през последния месец, в Смолянско официално подадените сигнали за нападения от страна на мечки в Регионалната инспекция по околна среда и водите в родопския град са 11. Екоинспекторите са констатирали по категоричен начин, че 9 от тях са основателни и дивите зверове са нападнали домашни животни на хората от региона, при което са засегнати десетки телета, овце, агнета и др.

Почти няма човек, който да обикаля балканите и да не е попадал на меча следа или оставен „автограф“ от дивите зверове.

В момента в Родопите се събира предимно манатарка и пачи крак. Манатарката се търгува за 8-9  лв./кг, а пачият крак - за 4 лв./кг.

„С предишни години въобще няма база за сравнение, миналата година нямахме гъба,  но тази година е богата“, разказва Захаринка Билянова. По думите й, освен през последните 4-5 години въобще не може да се разчита на гъбата и  заради аномалиите във времето.