/ Дарик архив
Стартира процедура по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), за изграждането на трета лента по пътя Смолян-Асеновград. Това става ясно от обявление на страницата на Община Смолян, с което се прави поредната крачка за реализирането от десетилетие чакан проект за трето платно по въпросния пътен участък. За съжаление, сега съществуващият път не позволява изграждането на трето платно по целият участък, като след оглед на експерти са набелязани четири отсечки, където ще има трето платно.

На територията на Смолянска област те са три отсечки по 5 км. Първата е от района на Рожен в посока с. Соколовци, втората е от Чепеларе в посока към разклона за с.Проглед и Хвойна – Чепеларе. Идейните варианти са два, като единият е в посока скат, а другият е в посока река. Четвъртият участък се намира на територията на област Пловдив.

От Агенция „Пътна инфраструктура" още в началото на годината обявиха инвестиционно предложение за изграждане на трите участъка. Сега стартира и следващият етап на процедурата, а именно извършване на оценка на въздействие върху околната среда на засегнатото население.

Заинтересуваните лица могат да изразят становища в 14 дневен срок в Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян.