район Централен
район Централен / netinfo
В Синагогата „Цион“ в Пловдив беше поставено началото на осемдневния Празник на Светлината – Ханука. Светлозар Калев, председател на еврейската организация в града „Шалом“ и д-р Шамуел Бехар, оперен изпълнител и автор на книга, поздравиха присъстващите за настъпващия празник. По покана на  Калев кметът на район „Централен“ Георги Стаменов запали първата от общо 8 свещи, символ на Ханука.  

Празника уважиха и г-жа Кеворкян, председател на арменския културен институт в гр. Пловдив, както и Йосиф Алкалай – представител на еврейската общност с големи заслуги за нейния духовен живот.Светозар Калев благодари на Стаменов за това, че е приел поканата да бъде гост на събитието и сподели с присъстващите своите впечатления от годишния отчет за дейностите на район „Централен“. „Светлината е символ на свободата. Тя носи радост и въодушевление“, допълни г-н Калев.

Георги Стаменов поздрави всички за празника и акцентира на децата и подрастващите, които са на особена почит в рамките на празника. Д-р Бехар разказа за Ханука и за значението на всяка една от 8-те свещи, които заедно символизират ценностната система.

Празникът на светлината е сред най-значимите религиозни събития в еврейския календар. Той се отбелязва всяка година на различна дата и е свързан с преосвещаването на поругания по време на бунта на макавеите храм в Йерусалем. Края на битките еврейската общност отбелязва с осемдневния празник, в рамките на който се палят свещи, изпълняват се молитви и се раздава почерпка: храни, пържени в масло, както и млечни продукти.