Район Централен
Район Централен / netinfo
Район „Централен“ официално стартира есенната залесителна акция. Кметът Георги Стаменов и служители на ОП „Градини и паркове“ засадиха символично няколко блатни кипариса в парка на ул. „Рожен“, непосредствено до детска ясла 18 „Вълшебно детство“ в кв. „Мараша“. Районният кмет лично се ангажира с това броят на новозасадените видове да бъде по-голям от този на отрязаните такива.

По време на есенната акция, която приключва в края на зимата, ще бъде залесена растителност от видовете чинар, кестен, блатен кипарис, храстовидна лагер стрелия, бор и туй.

„През годината получихме много сигнали за отстранени дървета в парка. С тази акция поставяме началото на поредица от действия в посока повече зеленина в района“, сподели  Стаменов. Заедно с представител на ОП „Градини и паркове“ кметът направи оглед на района и съвместно набелязаха местата, които могат да изглеждат по-естетично. През 2017г. в парка беше изградено съоръжение за деца от 0 до 12 годишна възраст, което отговаря на всички европейски изисквания за безопасност.

Районната администрация напомня, че парковете са с приоритет при залесителните кампании на Община Пловдив. Освен парка на „Рожен“ в графика са заложени парк „Евмолпия“, паркът около пощата на бул. „Пещерско шосе“, на Младежкия хълм, парк „Бунарджика“ и др. Общият брой на планираните нови дървесни видове надвишава 130.

Районната администрация е отворена за предложения от граждани за места, където може да има повече дървесна или храстова растителност. Те могат да бъдат подавани по имейл или в писмен вид по пощата.