Спешен център съди Инспекцията по труда
Спешен център съди Инспекцията по труда / снимка: Тина Соколова
Нова съдебна битка, този път – по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, поведе Центърът за спешна медицинска помощ в Пазарджик срещу Инспекцията по труда. Искът е за 900 лева.

На първото заседание в Административния съд обаче не бе даден ход на делото заради процесуален пропуск – претенциите са предявени срещу Областната дирекция на ведомството, която не е самостоятелен правен субект, а териториална структурна част от Главната инспекция по труда. Затова съдия Васко Нанев връща исковата молба за отстраняване на тази неточност.

Съдебните спорове между двете институции продължават с години. Започват в началото на 2016 година, когато при проверка трудови инспектори установяват, че медици работят извънредно в разрез с нормите на Кодекса на труда и налагат първите принудителни административни санкции по Закона за безопасни и здравословни условия на труд. Посочени са 9 нарушения – на лекари и сестри, сред които и ръководителката на филиала в Пазарджик д-р Благовеса Стоянова-Гайдарова, не е осигурена почивка между смените от 12 часа, нито междуседмична от 48 часа, извънредните отработени часове са над допустимите от 20 часа нощен и 30 часа дневен труд, дежурствата сумарно надхвърлят 12 часа и други.

Издадени са и задължителни предписания за спазване графика на смените и почивките, като е упоменато, че извънредният труд не може да бъде повече от 150 часа месечно.

От гледна точка на закона инспекторите са напълно изрядни, но въпреки това Центърът за спешна медицинска помощ обжалва санкциите и печели делата. Тогавашната директорка на медицинското звено д-р Надка Пангарова успява да убеди магистратите, че нарушенията са продиктувани от форсмажорната ситуация – при дефицит на персонал и незаети 17-19 щата в региона и 8-9 само в пазарджишкия филиал, няма как да се организира задължителния 24-часов режим на работа без извънреден труд. Недопустимо е и да се оставят пациентите от цялата област без спешна помощ – човешкият живот е над върховенството на закона. До решение на кадровия проблем не се е стига и след наемане на пенсионери – те също се оказват недостатъчни. Така медиците доброволно дават нощни дежурства след 8-часов работен ден и само 4 часа почивка. При толкова остър недостиг на хора обаче няма какво друго да се направиу поне за момента.

„Поех центъра с десетки висящи дела, не знам за кое ме питате“, призна настоящият временен директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Иван Стойнов, който ръководи звеното след пенсионирането на д-р Пангарова. Също като нея д-р Стойнов счита, че ограничението от 150 часа годишно за извънредния труд не важи за дейности с изключително обществено значение като медицинската помощ, особено в критична ситуация като сегашната. А тя е такава не само в Пазарджик, но и в цяла България. Никой не иска да нарушава законите, но се налага.

Настоящото дело пък е за връщане на похарчените за досегашните съдебни битки разноски, обясни д-р Стойнов.

Адвокатът по казуса Живко Колев припомня, че след като Инспекцията по труда губи в споровете пред всички инстанции, държавата е длъжна да овъзмезди пострадалата страна за щетите, понесени от неправомерно наложените актове.

Очаква се скоро да бъде внесена нова искова молба срещу Главната инспекция по труда.