След месец в психиатрия, Сашо Чешкия застава пред съда
След месец в психиатрия, Сашо Чешкия застава пред съда / Виктор Кадири

Карловският поръчков убиец Пеньо Мангъров, станал известен като Сашо Чешкия, ще  обжалва наложената му от Пловдивски окръжен съд присъда за 20 години лишаване от свобода. През януари съдът отложи делото. Тогава стана ясно, че килърът ще бъде настанен в психиатричния диспансер на 4-ти км, където ще му бъдат назначени изследвания, тъй като страда от клустрофобия. В момента той изтърпява присъда в Софийския затвор.

Сашо Чешкия бе признат за виновен в това, че на 27 декември 1998 г. в Прага, в съучастие с трима чешки граждани е убил Ладислав Цимерман по поръчка на неговата съпруга Мартина Шиманкова. Посредник между богатата наследница и българина бил частният детектив Раул Кохнер.

Съдът призна Мангъров за невинен по обвинението за второ убийство - на чешкия гражданин Иржи Витек. 

Според обвинителния акт, на 12 април 1999 г. в Прага, след поръчката за убийството на Цимерман, Мангъров е нает от тъщата на Иржи Витек за второ убийство на богат мъж.

В хода на съдебния процес през 2009-та Пеньо Мангъров бе категоричен, че за времето, когато са извършени убийствата, не е бил в Чехия, а в Окръжна болница в Пловдив.