Славчо Атанасов: Нона Караджова проявава върховна наглост за боклука
Славчо Атанасов: Нона Караджова проявава върховна наглост за боклука / dariknews.bg/ архив

Прогнозирам сериозно гражданско недоволство във връзка с вероятността Министерски съвет да реши нови 30 000 тона балирани софийски отпадъци да бъдат депонирани на сметището край село Цалапица. Този път обаче няма да се намесвам и да успокоявам хората, тъй като бяхме излъгани от правителството за компенсациите срещу първите приети 100 000 тона. Това предупреди кметът на Пловдив Славчо Атанасов, който се запозна с проектопостановление на МС, което се отнася към обезвреждане на бали със столична смет на няколко депа в България. Кметът настоя този път МС изцяло да поеме отговорността за решението си пред пловдивчани и хората от съседните села.

Против съм Пловдив да получава още отпадъци, защото бяхме излъгани за парите срещу първото количество, подчерта Атанасов. Той припомни, че министърът на околната среда Нона Караджова съвсем скоро обяви в Пловдив, че няма да се увеличава капацитетът на цалапишкото депо. „Сега самата тя предлага тук да пристигнат още бали, при това повече, отколкото позволява Законът за управление на отпадъците. На негова база пък е изготвен самият проект. Това е върховна наглост, заяви Славчо Атанасов. С проментите от 1-ви юни тази година държавата може да изпрати в Цалапица отпадъци в размер на 10% от свободния капацитет на пловдивското сметище. Той е 120 000 тона, следователно може да се вземе едностранно решение за депониране на 12 000, а не на 30 000 тона", обясни пловдивският кмет.

Според Славчо Атанасов регионът е изправен пред криза с боклука, защото правителството предвижда също да не се финансира втората поточна линия на завода край с. Шишманци за сметка на бъдещото изграждане на депо край Асеновград. На екозавода след закриването на цалапишкото депо би трябвало да отива боклукът на още много общини, а на този етап капацитетът му стига само за отпадъците на Пловдив, Раковски и Брезово, предупреди Атанасов.