Скандал: Настаняват гости от чужбина в ученическо общежитие
Скандал: Настаняват гости от чужбина в ученическо общежитие / Дарик архив

Първите гости на Община Септември за предстоящия Международен етнофестивал били насочени за настаняване не в хотели или къщи за гости, а в средношколското общежитие в село Виноградец. Групата участници от Азербайджан останали потресени от условията в общежитието, което в момента не работи.

Пристигналите вдигнали скандал и обявили, че в никакъв случай няма да останат на това място и заплашвали да сигнализират международни журналистически организации, разказват свидетели на случилото се. Опитали да се срещнат с кмета на общината Марин Рачев, но без успех. Всеки момент се очаква да започнат да прииждат и участници от други страни – Грузия, Македония, Египет, Молдова, различни краища на България. Ако те реагират по същия начин, провеждането на традиционния за Септември празник е под въпрос.

До миналата есен участниците бяха настанявани в хотели в Пазарджик и с. Варвара.

От екипа на Рачев не отричат за възникналия проблем, но дават да се разбере, че не са склонни да търсят друго решение. По думите им, организацията е според възможностите на общината и не могат да си позволят разхищение на средства. Твърдят, че миналогодишния Етнофестивал е проведен „на вересия” от предишния градоначалник Петър Бошев и дори го обвиняват, че е използвал събитието да си прави предизборен пиар.

Подкрепят твърденията си с писма от няколко фирми в хотелиерския бизнес, претендиращи за изплащане на забавени фактури от миналогодишното издание на празника за суми от 1400 до 4800 лева. Набива се на очи, че всички писма са с дата 7.12.2015 г. Наложи се кметът да се срещне с шефовете на фирмите, за да договори да изчакат за плащанията до получаване на изравнителната субсидия в началото на 2016 година, се казва още в позицията на общината.

Не става ясно обаче защо очакваните гости не са били предупредени навреме какво ги чака тук, за да направят сами избор дали да участват в Етнофестивала или да се откажат.

Изявите на сцена би трябвало да започнат утре и да продължат целия уикенд.