Силният вятър остави части от  Смолян без ток
Силният вятър остави части от Смолян без ток / Sofia Photo Agency, архив

 

Без електрозахранване, заради аварии от силния вятър, останаха няколко жилищни комплекси в Смолян. Засегнати са кварталите "Невястата", "Станевска", част от "Нов център", "Беклийца", както и в селата Гела и Чеплят . Повредите по електропреносната мрежа са причинени от скъсване на електропроводи и паднал стълб заради вятъра, обясниха от EVN.

Скоростта на вятъра в Пампорово достигна 10 м/с според информация на Планинската спасителна служба, цитирана от bTV. Силният вятър създава дискомфорт за скиорите, но спиране на лифтовете не се налага. По правило лифтовете се спират от движение при вятър над 15 м/с.

Междувременно силният южен вятър събори няколко дървета в Кърджали. Дърво падна върху покрива на едноетажен магазин на улица "Христо Ботев" в центъра на града. Пострадали хора няма, но има материални щети. Друго дърво в Градската градина пък беше изкоренено от бурните пориви.

За днес в 19 области на страната е обявен код "жълто" за потенциално опасно време заради силен вятър. Кодът е в сила за областите: София-град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.