Шоков сценарий за саботаж на новия Общински съвет
Шоков сценарий за саботаж на новия Общински съвет / netinfo

Има сценарий за саботаж на встъпването в правомощия на новия Общински съвет на Пловдив, научи Дарик радио. Схемата предвижда това да стане с обжалване на изборния резултат и изрично искане до Административния съд да спре клетвата на новите съветници до произнасяне по казуса. Целта е да се удържат правомощията на досегашния състав на местния парламент и да се финализират няколко големи сделки и нови порции заменки, от които ще се облагодетелстват съветници и членове на администрацията, които са аут от властта.

За наличието на подобен сценарий потвърдиха в отговори на въпрос на Дарик Николай Радев от БСП и областният лидер на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев. Чух, че досегашните управляващи, които изцяло са изхвърлени от властта, подготвят подобен вариант, призна досегашният шеф на групата съветници на левицата Николай Радев. Според него причината са няколко недовършени сделки. Юристите на БСП са раздвоени за правните възможности за реализиране на схемата. Част от тях смятат, че хипотезата е по-скоро политическа, отколкото юридическа, но други са на мнение, че възможността стария Общински съвет да продължи да заседава, е голяма.

Имаме информация, че някои хора планират по този начин да продължат да управляват поне 6 месеца, за да си решат собствените проблеми, заяви пред Дарик и областният лидер на ГЕРБ и най-вероятен председател на ОбС Йордан Кюмюрджиев. Той призна, че новото мнозинство няма инструмент да се противопостави на този сценарий, който ще утежни работата и на кмета Славчо Атанасов още на старта на мандата му. Кюмюрджиев каза, че “единственият плюс на подобен сеир ще е възможността пловдивчани да видят за кого запазването на статуквото е въпрос на живот и смърт” .

Позициите на Кюмюрджиев и Радев чуйте в прикачените звукови файлове, а коментара на юристите по казуса очаквайте в програмата на Дарик след 14:30 ч.