Шофьорът, убил Петьо в Панагюрище, обжалва присъдата си
Шофьорът, убил Петьо в Панагюрище, обжалва присъдата си / снимка: DarikNews, архив

Апелативните магистрати решават днес дали ще бъде променена присъдата на шофьора, който прегази с джипа си и уби на място 6-годишния Петьо в Панагюрище през април. В края на юни Цветан Пъков бе осъден от окръжния съд в Пазарджик на 4 години затвор при първоначален общ режим и отнемане на шофьорската книжка за 7 години. Той бе признат за виновен в това, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост и е причинил смъртта на малкия Петьо Гевечанов, който трябваше тази есен да стане първокласник.

 

Днес Пъков обжалва присъдата, наложена на първа инстанция, в Пловдив. При произнасянето на наказничето от 4 години лишаване от свобода той заяви, че това е „Твърде много“. Неописуема обаче е загубата на дете за семейство Гевечанови. Родителите на прегазеното дете настояват за по-висока присъда. Те също обжалват като частни обвинители по делото. Техните искания за по-високи присъди за убийците на пътя подкрепиха стотици граждани. Проведоха се протести в Пловдив и Панагюрище.

6-годишният Петьо загина в катастрофа на 14 април 2015 година, след като Пъков го блъсна в Панагюрище, карайки с несъобразена скорост. Той  е осъждан за други катастрофи и има 20 наказания по Закона за движение по пътищата.