Шофьорът, прегазил 6-годишния Петьо, остава в ареста
Шофьорът, прегазил 6-годишния Петьо, остава в ареста / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив

Апелативните съдии в Пловдив отхвърлиха жалбата на Цветан Пъков да бъде пуснат на свобода и потвърдиха наложената му от пазарджишкия окръжен съд мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Като мотив за взетото решение председателят на Апелативния съд - Пловдив Магдалина Иванова посочи, че Пъков има опасност да извърши ново престъпление или да се укрие.

По време на заседанието прокурорът Иван Даскалов заяви, че през периода 2006 - 2012-та година срещу Пъков е имало други 2 наказателни производства за катастрофи с 4 пострадали със средни телесни повреди, а за 10 години има общо 20 наказания по Закона за движение по пътищата. "В цялата ми практика досега не съм срещал друг такъв случай", допълни прокурорът.

Цветан Пъков е обвинен в това, че на 14 април  в Панагюрище  е нарушил правилата за движение с джипа си  и по непредпазливост е причинил смъртта на 6-годишния Петьо Гевечанов. Обвиняемият е заявил, че не желае да присъства на разглеждането на делото.

Преди заседанието родителите на 6-годишния Петьо поискаха максимална присъда за Пъков. "За убийството на животни дават по-високи присъди от тези за смърт на дете на пътя", коментираха майката и бащата на Петьо. По думите им, Пъков изобщо не е имал намерение да спре мощното си "Ауди", след като е прегазил Петьо, но друг свидетел, който се е возил в колата, го е убедил да спре автомобила и да се върне.

Родителите влязоха в заседателната зала със снимката на убитото момче и с подписка, съдържаща над 10 хиляди подписа с искане за справедлива присъда, събрани от цялата страна. На заседанието присъстваха още бабата и вуйчото на убитото момче.

Цветан Пъков не се яви в съда, но бе представляван от 2-ма адвокати.

Майката на Петьо представи гражданската петиция, но съдът не я прие.

Стотици хора поискаха справедлива присъда за Пъков и убийците на пътя по време на мирен протест, който се проведе във вторник  на площад „Съединение“ в Пловдив. Той е осъждан през 2012 година за опит за унищожаване на чуждо имущество и е наказван 20 пъти по административен ред за нарушения на Закона за движението по пътищата.