/ iStock/Getty Images
Трима души са арестувани и ще им бъдат повдигнати обвинения
ГДБОП и полицията в Пловдив разбиха мащабна схема за измами, ощетила бизнесмени със сума между 1,5 млн. лв. и 2 млн. лв., като има извършени арести.

От Прокуратурата съобщиха на брифинг за общо три случая. Първата е от средата на декември. Става дума за измами, с които на граждани, бизнесмени, компании, на които е предлагано реклами в интернет. До момента са установени трима души - двама са управители, а третият директор е на дружество, което от 2016 г. се занимава с реклама в интернет. Пострадалите са плащали между 180 и 220 лева, за да бъдат рекламирани. Повдигнати са им обвинения за причинени щети на пострадалите, всичките са от Пловдивска област.

Установено е, че извършителите са се представяли за упълномощени хора от най-голямата интернет търсачка. Те събирали големи суми от бизнесмени в цялата страна, като им обещавали по-добро представяне и реклама в интернет.

Единият пострадал е
земеделски производител, който отглежда животни. Разследващите се чудят как са го убедили да си плати реклама да се позиционира по-добре в търсачката.

Задържаните са наемали служители, които да набират хора и фирми, които да предлагат реклама в най-голямата търсачка, обявиха разследващите. 

По престъпната група е работено близо година, а схемата станала ясна, след като ощетените разбрали, че са излъгани и са започнали да си искат парите обратно.

Разбиха схема за измами с онлайн обяви в страната

"На този етап мога да кажа, че вече е образувано производство. По тази схема повече от година работят съвместно ГДБОП и Областната дирекция  на МВР в Пловдив". Това коментира в Кърджали министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той отказа да уточни как точно са се извършвали въпросните измами. Каза само, че схемата е работила в големи мащаби и очевидно от дълъг период от време. Изяснява се точният брой на ощетените лица. Министърът изрази надежда, че производството ще протече по начин, по който ще се стигне до осъдителни присъди. Демерджиев каза също, че възнамерява да награди хората, работили по случая, защото това е добър пример за последователна работа в дълъг  период от време, водеща до въпросните резултати.

Един от поводите за посещението на министъра в Кърджали бяха изборите. В тази връзка на въпрос за образуваните досъдебни производства за купуване на гласове на предходните избори в региона, министърът в служебното правителство отчете, че шест от тях предадени на прокуратурата, а по две  продължава да се работи.

Коментира, че е в областния град главно за приемане на отчета на ОД на МВР - Кърджали, като посещенията се осъществяват във всяка една дирекция в страната.

По отношение на предстоящите избори коментира, че на тях ще бъде обърнато внимание на национално съвещание.