Атанас Илков
Атанас Илков / Искра Койчева, Дарик Пловдив, архив
"Ще мобилизираме изцяло състава, с който разполагаме, така че да отговорим адекватно на проявите на посегателство върху парковете и детските площадки в Пловдив", категоричен е старши комисар Атанас Илков
Атанас Илков
94897
Атанас Илков
  • Атанас Илков
Ще мобилизираме изцяло състава, с който разполагаме, така че да отговорим адекватно на проявите на посегателство върху парковете и детските площадки в Пловдив. Тъй като анализите на МВР показват, че тези прояви стават основно през тъмните часове на денонощието, когато няма присъствие на граждани, ще насочим точно тогава допълнителен ресурс от специализираните полицейски сили, за да имаме повече присъствие. Видим резултат ще има. Гражданите трябва да са спокойни“. Това заяви в регионалната програма на Дарик Пловдив директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков по повод зачестилите напоследък случаи на вандалски прояви върху общинска собственост в града.

Факт е, че действително има посегателства върху общинска, държавна и частна собственост, така че не трябва да я делим. Въпросът е, че трябва да изберем правилния подход за противодействие на тези прояви“, коментира още той.
 
По думите му, 147 са посегателствата върху моторни превозни средства от началото на годината, 48 от тях са спрямо сгради - най-вече частни. Статистиката продължава с увреждане на кафе-автомати, машини, а в селските райони се забелязват най-вече посегателства спрямо ниви, овощни градини и земеделски култури.  
 
Там е малко по-трудно, предвид големите площи територия, които трябва да се обезпечат, но в Пловдив сме предприели всички мерки, така че да не допуснем подобни прояви. От началото на годината имаме разкрити 40 престъпления за посегателство с установени 51 извършители. Профилът им обаче не може да се обобщи, тъй като те са на различна възраст“, обясни още директорът на МВР Пловдив.
 
Последния случай с изпочупените барбекютата в парк „Лаута“ комисар Илков определи като „брутално разрушаване, което е изключително неприятно, тъй като това е придобивка за гражданите, която се ползва ежедневно“.
 
По негово разпореждане началниците на Районните управления в града провеждат непрекъснати срещи с районните кметове относно местата, където има основания за притеснения от евентуални вандалски прояви.
 
Начертани са доста мерки, които предстоят, като ангажимент от страна на полицията и от страна на кметските администрации, така че да сме по-адекватни в противодействието на това явление“, категоричен беше Илков.

Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл