24 май
24 май / netinfo
В празничен ден като днешния, свързан с писмеността, културата, духовността, просветата и науката, за мен е чест най-сърдечно да Ви поздравя. С тези думи председателят на ОбС – Пловдив Савина Петкова приветства пловдивчани и гостите на града по случай Денят на българската просвета и култура и славянска писменост.
 
24-ти май е най-светлият, най-емоционалният, най-обичаният и най-обединяващият празник, който българите почитат в своя празничен календар. В този ден изразяваме почитта и благодарността си към делото на светите братя Кирил и Методий, техните ученици и поколенията след тях писмовници, оставили следа в културната и духовната история на България и на целия славянски свят, продължи словото си Петкова. Тя добави, че в този ден изразяваме и почитта си към българското слово и писменост, дали ни повод за национално самочувствие, допринесли за националното ни въздигане и позволили ни да дадем своя принос в изграждането на модерната европейска цивилизация с интелекта и таланта на българските творци, на хората на културата, просветата и науката. Ето какво каза още председателят на местния парламент в тържественото си обръщение:
 
„За нас пловдивчани, 24-ти май е и особен повод за гордост. Именно тук, в Европейската столица на културата, преди 167 години за първи път крехките гласчета на учениците на Найден Геров в Епархийското училище гордо и непоклатимо прогласиха почитта си към делото на Светите братя Кирил и Методий.
 
В ден като днешния думите не стигат да изразя своята признателност и уважение към всички вас просветители и пазители на духовността. На този светъл празник пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, вдъхновение и творческа енергия, с които да градите и пазите устоите на българщината.
        
Обръщам се и към вас, скъпи ученици. Бъдете здрави, дръзновени и любознателни. Носете вярата в себе си, бъдете горди, че сте наследници на велик народ, открил писаното слово за всички славяни.
 
Поклон на всички, които не се предават в битката за българското, за да я има държавата на духа ни.
 
Честит празник на всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите и Словото – нашата сила и нашето спасение.
 
Честит 24-ти май!“