/ Thinkstock/Getty Images
"Самоубийствените" селфита и неразумното поведение е присъщо на младите хора до 28 години, коментира пред Дарик детският психолог Ренета Венева по повод зачестилите случаи на пострадали и загинали от смъртоносната мода младежи.

40% от пострадалите са на възраст межди 13 и 15 години и това е най-рисковата група деца. Любопитството и желанието "просто да опитат" може да доведе до неоправдани рискове, каза още Венева.

Според нея за тях е важно да съберат повече „лайкове“ и да станат бързо център на внимание, на което държат особено много. В тази възраст тийнейджърите изключително силно се влияят от всички, включително и от родителите, които също по цял ден ровят в телефоните си.

Според психолозите едно от решенията в борбата със „селфи модата“ е да се предлагат на децата различни форми на изява, да им се осигурят алтернативни занимания, за да се чувстват важни, полезни, забелязани, модерни. За това са отговорни учителите, родителите, треньорите и всички, от които те взимат пример.

14-годишният Божидар, който беше поразен от волтова дъга, докато си прави селфи върху влак край Стара Загора, почина снощи. 15-годишен тийнейджър се удави в началото на седмицата, докато си правеше селфи върху замръзнал водоем до пловдивското село Марково.