Неонатология Смолян
Неонатология Смолян / netinfo
Неонатологично отделение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ вече има нова апаратура, благодарение на инициативата „Жълти стотинки“, съобщи координаторът в Смолян Цонка Митова.

В продължение на една година ученици от Смолян и връстниците им от цялата страна, както и фирми-дарители от града спестявали и предавали най-дребните си монети - от 1, 2 и 5 стотинки.

През юбилейната десета година събраните средства са 53 хиляди лева, като тук се включват и сумите, предоставени от по-големи дарители. С тези пари е поръчано оборудването, от което имат нужда болниците в четирите града – избрани за столици за 2017 г. Това са здравните заведения в Смолян, Благоевград, Ловеч и Карлово. Дарението бе връчено днес на  официална церемония в Неонатологично отделение

„Тази благотворителна акция вече единадесета година помага на болнични заведения в цялата страна като дарява медицинско оборудване. Целта ни е да възпитаме у нашите деца чувство на отговорност , съпричастност , доброта и благородство, като ги учим да събират малките монети от 1, 2 и 5 ст. и да ги даряват за добро“, сподели Цонка Митова, като изказа специална благодарност към кмета на Смолян Николай Мелемов за помощта при реализирането на инициативата.

За МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД са закупени лампа за неонатална фототерапия, покривала за кувьоз, пулсоксиметър за новородени, инфузионни помпи, термолегло за новородени, гнездо за новородено за кувьоз, балон за обдишване на новородени и недоносени деца и аспирационна помпа.

Неонатология Смолян
netinfo

„Аз благодаря на организаторите на тази кампания, благодаря на семейство Митови, които организираха дейността на капанията през изминалата година в нашата община. Това оборудване ще ни помогне да подобрим грижата за новородените деца и ще спомогне за техния комфорт. И най-вече благодаря на всички дарителите-доброволци, които са се включили в кампанията и най-вече благодаря на дечицата, които от тази малка възраст се учат на доброта и да помагат на другите“, каза началникът на отделението д-р Хризантема Георгиева.

За първи път в Смолян акцията се  организира в по-мащабен вид, като идеята да бъде включено Неонатологично отделение на болницата в Смолян е на семейство Митови. Партньори по инициативата са НЧ „Балкански Просветител 1871” гр. Смолян, Пенсионерски клуб „Родопи” и IІ ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”.