С различни тържества отбелязват 146 години от гибелта на Васил Левски
С различни тържества отбелязват 146 години от гибелта на Васил Левски / Дарик Пловдив
С различни прояви ще бъде отбелязана 146-годишнината от гибелта на Васил Левски и в Пазарджик. Вече започна панихида в памет на великия революционер в храма „Света Богородица“. Поклонението пред паметника на Апостола ще е от 12:00 часа. В него ще се включат местни общественици и граждани.

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

Ученици от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт ще напомнят с артистичните си изпълнения за величието на Левски. Две прожекции на филма „Левски пред съда на Портата на историята“ – ще има следобед в Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев“.

Възпоменателно поклонение с почетен караул на Регионален клуб „Родопчани“ ще се проведе от 17:00 часа пред паметника на националния герой във Велинград. Енорийският свещеник отец Антон ще отслужи панихида в памет на Дякона. В програмата със свое лично творчество участват и ученици от Средно училище „Васил Левски“.

Церемонията ще завърши с полагане на венци и цветя пред мемориала и възпоменателен концерт под наслов „Пазим името ти свято“ в едноименното читалище. Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ ще представи от 16:00 ч. в Панагюрище камерния спектакъл „Последната изповед на Апостола“ по едноименната книга на Светозар Казанджиев

За поредна година Смолян е домакин на регионалното ученическо състезание „Лъвски скок”. То се провежда в Спортна зала „Величко Чолаков“. Регионалното състезание е в чест на патрона на всички учебни заведения на територията на областта, които носят името на Васил Левски.