Започват дните на тракийската култура в Пловдив
Започват дните на тракийската култура в Пловдив / netinfo
С концерт “Среща на цивилизации” ще бъде открит тази вечер в 18 часа на емблематичния Римски стадион международният фестивал „Дни на тракийската култура” 2018. Събитието се организира от ТРАКАРТ за шеста поредна година и ще продължи до 26 юни в града под тепетата.
 
Фестивалната програма обхваща две направления - Музика и Слово, представени от международна научна конференция “Когато Слънцето беше бог”, концерти, театрални постановки, изложби, излъчване на филми, демонстрации в Културен център „Тракарт”, Изследователски център-музей „Тракарт” и 2 външни пространства. 

Официалното откриване на фестивала „Среща на цивилизации“ тази вечер е с участието на Ансамбъл „Престо“ при НУМТИ „Добрин Петков“ с ръководител Пенчо Пенчев и на Арт група “Славена” от Пловдив с художествен ръководител Мирослав Караделев. На пловдивчани за първи път ще се представи богатството на хетската култура с концерт на Хетски ансамбъл и изпълнения на живо на исторически хетски инструменти. Ще бъде представено и дефиле „Следите на хетите“ на костюми от изображенията върху хетски релефи със съвременна адаптация. 

Входът за всички събития е свободен.

Ансамбъл „Престо” е представителна камерна формация на НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив, в чийто състав участват ученици от специалните класове по ударни инструменти в училището. Основател и художествен ръководител на ансамбъла е преподавателят по ударни инструменти в Пловдивското музикално училище Пенчо Пенчев. Ансамбълът участва активно във важни общоучилищни и общоградски културни събития в Пловдив. Носител е на десетки награди от национални и международни конкурси. 

Ансамбъл "Престо" ще изпълни произведения от Брамс, Небойша Живкович, Филип Кутев, Боби Дарин, Тери Гибс, Дмитрий Шостакович, Александър Долуханян, Алексей Герасимес и Емануел Сежурне. Представителната камерна формация е в състав Пламен Койчев, Даримира Стоянова, Александър Вичев, Габриела Андонова, Ира Илиева, Михаил Стоянов, Веселин Стефанов, Живко Иванов, Симеон Попов и Кристина Милева.

Арт група “Славена” от Пловдив е с художествен ръководител Мирослав Караделев. Формацията е създадена през 1998 г. В нея участват деца от 5 до 16 години. Съставът е разделен на две самостоятелни формации на възрастов принцип. Репертоарът на “Славена” включва детски забавни песни, църковни песнопения и песни на фолклорна основа от български композитори.