дело ислям
дело ислям / netinfo
Поредното заседание по делото за радикален ислям предстои днес от 9,30 часа в Окръжния съд в Пазарджик. То ще продължи с изслушването на експертизите на две вещи лица – Пламен Орханкелиев и Александър Шунин.

В досъдебната фаза те са направили превод от арабски и турски език на съдържанието в комуникационната техника на част от 14-тимата подсъдими, обвинени във верска непоносимост към непроповядващите салафитската разновидност на исляма и пропагандиране на война.

Шунин и Орханкелиев участват с преводи и експертизи и в предишното дело за радикален ислям, водено срещу 13 имами от Сърница и Пазарджик, известно като „Ал Уакф ал Ислами“. И в двата процеса сред подсъдимите е ромският проповедник Ахмед Муса Ахмед от пазарджишкия квартал „Изток“.

Изслушването на двете вещи лица започна в предишното заседание от процеса, проведено на 27 септември. То също бе белязано от скандал и бурни спорове в залата, както повечето заседания. Адвокатите на подсъдимите атакуваха избора на държавното обвинение за експерти. 31-годишният Шунин е руски гражданин с бакалавърска степен по арабистика, а 50-годишният Орханкалиев е завършил Военна академия с гражданска специалност „турска филология“, има фирма за преводи. Защитници на подсъдимите поискаха отвод, като обясниха, че двамата не са включени в списъците с вещи лица или преводачи на Пловдивския апелативен район и не се знае на какво равнище са познанията им по съответния език.

Споровете по темата продължиха до ранния следобед, когато съдът отказа да отведе двамата експерти. Разпитите по същество започнаха след 13,30 часа, което наложи и днешното им повторно явяване.