/ Дарик

Община Пловдив започна обновяването на най-знаковата и емблематична галерия в града на тепетата, наричаща се на улица „Съборна“ в Стария град.

Обявиха нова поръчка за поддръжката на Пеещите фонтани в Пловдив

"Още преди 4 години започнахме да говорим за ремонта на тази сграда - заедно с изготвянето на проекта, съгласуването му в Националния институт по паметници на културата, разширяване на площта, новите подходи, урегулирането на парцелите.

Сградата е паметник на културата от местно значение, строена през 1881 г. от архитекта Йосиф Шнитер. Това е втората по големина галерия в страната с много голям фонд, който ще бъде експониран максимално и ще бъде обогатяван с времето.

В следващата една година тя ще бъде напълно обновена. Ще се превърне в една съвременна изложбена площ, отговаряща на всички изисквания на модерна галерия по отношение на климатизация и пожар.

Ремонтират стадион Пловдив само ако всички са съгласни да е само футболен

"Тя ще разполага с хранилище, в таванските помещения ще бъде експонирано част от съвременното изкуство, притежание на галерията. Вече има рампа за хора с увреждания и нов асансьор", обясни кметът Иван Тотев, който обяви ремонтните дейности на сградата.

Дворът ще се използва като изложбена площ, а посетителите ще могат да седнат и да си починат. Идеята е да се отвори пространството пред сградата към улица „Съборна“, като по този начин се отвори входът към Стария град. Ще се използват устойчиви, естествени материали, включително паветата от бул. „Васил Априлов“.

Предвижда се и място, където децата да играят - в новата част на двора ще бъде изградена амфитеатрална детска площадка, която тематично ще се свързана с изобразителното изкуство, ще могат да се повеждат лекции или спектакли на открито.

Средствата, предвидени за обновяването на галерията, са 1,5 милиона лева.