РИОКОЗ решава в понеделник да ходят ли децата на училище заради хепатита
РИОКОЗ решава в понеделник да ходят ли децата на училище заради хепатита / netinfo

РИОКОЗ ще реши в понеделник дали има основание да бъде прекратен учебния процес в Начално училище ”Христо Ботев” в Пловдив заради опастност от хепатитна зараза. До излизане на становището от Инспекцията, Регионалният инспекторат по образование в Пловдив не може да иска от Просветното министерството прекратяване на занятията в училището, категоричен е началникът на Регионалния инспекторат по образование Александър Буздрев.

Ще бъде обсъдена и вероятността да се прекратят учебните занятия и в другите пловдивски училища, където учат циганчета по Програмата за десегрегация. Това стана ясно след родителска среща в учебното заведение, на която присъстваха началникът на Регионалния инспекторат по образование Александър Буздрев и епидемиолога от РИОКОЗ-Пловдив доктор Стоева. Срещата бе предизвикана по решение на родителите от III-ти "а" клас, които от сряда не пускат децата в училището заради информацията, че има заболели от жълтеница сред 13-те ромчета, започнали обучение по програмата за интеграция на малцинствата.

Последните данни от РИОКОЗ показват, че само едно дете от това училище е заболяло от хепатит А от началото на учебната година други две са боледували преди 15-ти септември. Междувременно родители на първокласници и второкласници от Основно училище "Христо Ботев" в Пловдив след срещата се заканиха също да не пуснат децата си на училище от понеделник, заради опасността от заразяване. Други родители заминават за Турция, за да търсят ваксина, тъй като в аптечната мрежа у нас няма такава. Те са изпратили и молба до здравното и образователното министерство в която настояват временно да бъде спряна програмата за десегрегация на ромите, както и за осигуряване на ваксини за всички деца.