Режат предложенията “на коляно” в новия Общински съвет
Режат предложенията “на коляно” в новия Общински съвет / netinfo

ГЕРБ ще предложи промяна в Правилника за работа на новия Общински съвет, която ще ликвидира възможността за гласуване да се внасят предложения, които не са минали през постоянните комисии. Това заяви в предаването Дарик кафе областният лидер на партията и най-вероятен бъдещ председател на ОбС Йордан Кюмюрджиев.

Повечето от големите сделки и замени в досегашния състав на местния парламент се прокарваха на място по време на сесии.

Кюмюрджиев заяви, че иска да въведе по-дългосрочно планиране в работата на местния парламент, като за всяко тримесечие да бъдат предварително ясни датите на заседанията и основните точки в дневния ред. Това ще направи работата по-ефективна и ще даде възможност на съветниците да проучват детайлно проблемите, по които ще се произнасят с гласуване, подчерта той. Според него в края на всяко тримесечие трябва да има публичен отчет на администрацията за работата й през изтеклия период.

Интересът на пловдивчани към работата на Общинския съвет ще бъде индикатор, че той се е превърнал в работещ орган, смята лидерът на ГЕРБ. Той посочи, че партията му ще предложи създаване на публичен регистър на общинската собственост, включително и на свободните терени. Припомням, че в миналия мандат опозицията неколкократно се опита да прокара такова решение, но не успя. ГЕРБ е за спиране на заменките на общинска собственост, като изключения трябва да се допускат само в случаи на обещетяване с цел изграждане на нова инфраструктура. Приватизационите сделки в напреднала фаза ще се финализират, а по тези в начален етап новият ОбС ще трябва да се произнесе отново, каза лидерът на партията с най-много съветници. Той даде пример с общинската фирма “Сигма”, която стопанисва светофарите. Становището на на ГЕРБ е отворената процедура за продажба да бъде прекратена, а дейността да остане общинска.

Няма основание за вдигане възнагражденията на съветниците за работа в комисиите, категоричен бе Кюмюрджиев в отговор на въпрос ще продължи ли практиката на постоянни тайни увеличения на хонорарите.

Чуйте още в звуковия файл: