/ Тина Соколова
От следващата седмица започва дългоочакваното възстановяване на една от емблематичните сгради в Пазарджик - къщата-музей, където е роден бележитият български възрожденец Константин Величков.

По идея на млади интелектуалци съживяват бившия куклен театър в Пазарджик

"Обектът ще бъде затворен за посетители от 20 август до края на тази година", съобщи директорът на Регионалния исторически музей Борис Хаджийски. Проектът за реставрация и консервация на зданието е изготвен от екип архитекти, реставратори и конструктори.

От Министерството на културата са отпуснати 55 585 лева. С тях ще бъдат възстановени разрушени от времето дървени носещи елементи, стенописи и обслужваща сграда.
 
Община Пазарджик отлага изплащане на заем с надеждата да бъде опростен

Къщата-музей на Константин Величков е паметник на културата от национално значение и една от популярните забележителности на града. Средно по 1600 са посетителите й годишно. В нея се организират изложби, представяния на книги.

Строена е преди повече от 160 години, а времето е оставило своите отпечатъци. Борис Хаджийски се радва, че са отпуснати пари за основното й възстановяване. Вече е в ход и реализацията на проекта.

Платили над 100 000 лв. в повече на фирма за ремонт на мемориалния комплекс на Ботев в Калофер

Реставрацията ще започне от основната сграда в имота. Предвидено е да продължи до 31 декември. От началото на 2020 година домът на Константин Величков отново ще бъде отворен за посетители. Почти веднага след това се очаква и следващата изложба - с произведения и лични вещи на Чудомир