Разбита е престъпна група, източвала големи суми от банкови сметки
Разбита е престъпна група, източвала големи суми от банкови сметки / Dariknews.bg

Антимафиоти разбиха организирана престъпна група, занимавала се с източване на големи суми от банкови сметки чрез използване на фалшиви документи за самоличност и интернет банкиране, съобщиха от пресцентъра на МВР. Задържани са шест мъже. Единият от членовете на бандата е на 40 години от Пазарджик, криминално проявен и осъждан, с две ефективни присъди за измами в особено големи размери, една условна присъда и регистриран за кражби. Четирима са от София, на възраст от 30 до 41 години. Задържан е и 50-годишен пловдивчанин, криминално проявен, за подправяне на документи и вещно укривателство.

Те са действали по схема, като всеки от тях е имал разграничени отговорности. Използвали са фалшиви документи за самоличност, представяли се за титуляр на банковата сметка, променяли личните данни на клиента на банката, а в някои случаи активирали и различни услуги към сметката-интернет банкиране. След това извършвали преводи по предварително открити от тях и изтегляли големи парични суми от сметките, без знанието на титуляра. Рецидивистът от Пазарджик е бил заловен в клон на банка при опит да изтегли 105 000 лева.

В хода на разследването са извършени претърсвания и арести в София и Пловдив. Иззети са фалшиви документи за самоличност с данни на различни лица и снимка на един и същи човек, преносими и настолни компютри, различни финансови и банкови документи, договори, бележници, печати, мобилни телефони, СИМ-карти, големи парични суми, скъпи автомобили - джипове БМВ Х5 и Х6 и два Ауди S8. Установено е, че членовте на престъпната група притежават имоти в София, Пловдив и скъпи автомобили. В същото време са безработни и не плащат данъци и осигуровки. Действията по разследването продължават.

Специализираната акция е проведена вчера на територията на София и Пловдив. В акцията са участвали служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" и техни колеги от Пловдив и Пазарджик.