Пуснете ни в училищата, настояват от Пловдивския съвет по наркотиците
Пуснете ни в училищата, настояват от Пловдивския съвет по наркотиците / netinfo

Над 10 000 са наркозависимите в Пловдив и областта, съобщи председателят на Областния съвет по наркотичните вещества Мая Новакова. До 14 години е паднала и възрастовата граница за употреба на алкохол, сочат данните от отчета на службата за 2006-та.

 

В писмо до президента и министър-председателя, Областните съвети в странат ще настояват да се инициира среща със здравния министър проф. Радослав Гайдарски, който е председател на Националния съвет по наркотичните вещества. ”Искаме увеличение на бюджета ни, в който и през тази година за дейностите по превенция на наркотиците са предвидени едва 30 000 лева, от които само 17 000 държавни средства, уточни Новакова. Според нея, програмите за борба с употребата на дрога трябва спешно да навлязат в училищата.

 

Важно е да надграждаме информация в периода 5 - 8 клас и да формираме у децата умения за устояване на натиск, когато им предложат наркотици. За да работим по този начин обаче трябва да имаме изричното съгласие на просветния министър, а не като до сега щатните педагогически съветници да ни сътрудничат само като разнасят информационни материали.